
Resmi ilişkilerde kullanılan adı ile Slovenya Cumhuriyeti olan Slovenya, Avrupa Kıtası üzerinde yer alan ülkelerden biridir. Konum olarak da Orta Avrupa bölgesi içinde kalan Slovenya’nın komşuları arasında Macaristan, İtalya, Avusturya ve Hırvatistan gibi diğer ünlü Avrupa ülkeleri bulunmaktadır.
Slovenya tarih boyunca uzun bir süre Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti içerisinde yer almıştır. Ancak 1991 yılına gelindiğinde Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmış bir ülke olmuştur. Bu nedenle de oldukça genç bir ülkedir.
Slovenya’nın başkenti Lübliyana şehridir. Resmi dil olarak her ne kadar Slovence belirtilse de ülke içerisinde kişilerin yoğun olarak konuştuğu dil İtalyanca olmaktadır. Slovenya para birimi olarak da Euro para birimini tercih etmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Slovenya’ya seyahat etmek konusunda büyük bir ilgi göstermektedir. Bu nedenle de vatandaşlarımızın akıllarını kurcalayan en önemli konulardan biri Slovenya vizesi konusu olmaktadır.
Form Vize olarak ekibimiz içinde yer alan ve her biri alanında deneyim sahibi olan vize danışmanlarımız ile sizlere Slovenya vizesi alma süreciniz boyunca yardımcı olmaktayız.
Slovenya Vize İstiyor Mu?
Günümüzde pek çok vatandaşımız çeşitli nedenler ile yurt dışı seyahatleri gerçekleştirmektedir. Ancak bu seyahatlerin çoğu için kişilerin gidecekleri ülkeye vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Bu nedenle de vatandaşlarımız böyle bir durumun Slovenya için geçerli olup olmadığını merak etmekte ve bu nedenle de Slovenya vize istiyor mu? sorusunu sormaktadır. Bu konu hakkında bilgi vermek gerekirse, Slovenya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talebinde bulunmaktadır.
Slovenya’ya giriş yapabilmek için Slovenya vizesi alması gereken vatandaşlarımızın aklını kurcalayan bir diğer soru da Slovenya vizesi almak zor mu? sorusudur. Aslında Slovenya vizesi de diğer birçok ülkeden alınacak vizelerde uygulanan prosedürler uygulanarak alınabilmektedir.
Bu durum da akıllara Slovenya vizesi Schengen mi? sorusunu getirmektedir. Slovenya, Avrupa Kıtası içerisinde yer aldığı için diğer pek çok komşusu gibi Schengen bölgesi sınırları içinde de yer almaktadır.
Bu nedenle de Slovenya vizesi Schengen mi? sorusunun yanıtını evet olarak vermemiz mümkündür. Slovenya, bazı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, ülkeye giriş yapabilmeleri için Slovenya Schengen vizesi talebinde bulunmaktadır.
Ancak bazı vatandaşlarımız, pek çok Avrupa ülkesinde geçerli olan ve vize muafiyeti sağlayan birtakım uygulamalara tabi olabilmektedir. Bu vatandaşlarımız, vize muafiyeti elde etmek için ellerinde siyah pasaport, yeşil pasaport ya da gri pasaport tiplerinden birini barındırmaları gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da elinde sadece bordo pasaport tipi bulunan vatandaşlarımızın ise Slovenya’ya yapacakları seyahat öncesinde Slovenya vizesi almaları yasal bir zorunluluk olarak belirtilmektedir.
Slovenya Vize Türleri
Kişilerin Slovenya’ya seyahat amaçlarına göre farklılık gösteren Slovenya vize türleri bulunmaktadır. Slovenya vize türleri, Slovenya Büyükelçiliği tarafından belirlenmiştir. Slovenya’ya seyahat etmek isteyen ve bu nedenle de Slovenya vizesi almak zorunda olan vatandaşlarımız hangi Slovenya vizesi türünü alacaklarına doğru şekilde karar vermelidir.
Çünkü Slovenya vize türleri, vize başvuru sürecinde hazırlanması gereken evrakların neler olduğundan vize başvuru sürecinde ödenecek olan ücretlere kadar pek çok konuyu etkilemektedir.
Slovenya Büyükelçiliği tarafından belirlenen ve kişilerin seyahat amaçlarına göre farklılık taşıyan Slovenya vize türleri şu şekilde olmaktadır;
- Slovenya turistik vize
- Slovenya ticari vize
- Slovenya aile ya da akraba ziyareti vizesi
Bu vize türleri arasında yer alan Slovenya turist vizesi yıl boyunca en çok başvuruda bulunulan Slovenya vize türü olma özelliğini göstermektedir.
Slovenya Vizesi Başvurusu
Çeşitli sebepler ile Slovenya Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen vatandaşlarımızın ilk olarak hangi Slovenya vizesi türüne başvuru yapacaklarına karar vermeleri gerekmektedir. Seyahat amacı ile zıtlık gösteren bir Slovenya vize türüne başvuru yapılması durumunda yapılan vize başvurusu Slovenya Büyükelçiliği tarafından yüksek ihtimalle ret ile sonuçlanacaktır.
Kişiler başvuru yapacakları Slovenya vizesi türüne karar verdikten sonra Slovenya vizesi başvurusu için ikinci adıma geçebilirler. Bu adımda da başvuru yapılacak olan Slovenya vizesi türüne göre istenilen evraklar doğru ve eksiksiz bir biçimde hazırlanıp ilgili kuruma elden ya da kargo yolu ile teslim edilmelidir.
Slovenya Vize Randevusu
Kişilerin ülkeye giriş yapabilmeleri için almaları gereken Slovenya vizesi için randevu alabilecekleri birden fazla Slovenya vize randevusu merkezi bulunmaktadır. Bu randevu merkezlerinden ilki Ankara’da yer almakta olan Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği’dir.
Diğer bir randevu merkezi ise İstanbul içerisinde yer alan Macaristan Konsolosluğu’dur. Slovenya’ya ait olarak İstanbul içerisinde bir büyükelçilik ya da konsolosluk bulunmadığı için vize başvurusu için randevu işlemleri İstanbul’da bulunan Macaristan Konsolosluğu’ndan yapılmaktadır.
Kişiler, başvurmak istedikleri Slovenya vizesi türüne göre kendilerinden istenen evrakları hazırlayarak randevu gününde Macaristan Konsolosluğu’na ya da Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne teslim etmelidir.
Belgelerde eksik ya da yanlış belge bulunması durumunda Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından bazı ek belgeler talep edilebilmektedir. Vize başvuru işlemleri sırasında bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için vize başvuru işlemlerinize planladığınız seyahat tarihinden en az 1 ay öncesinde başlamanızı tavsiye ederiz.
Slovenya Vize Başvuru Evrakları
Çeşitli nedenler ile Slovenya’ya seyahat etmek isteyen ve bu nedenle de Slovenya vizesi alması gereken kişiler, vize başvuru sürecinin en önemli kısımlarından biri olan evrak hazırlama süreci hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir.
Başvuru yapılacak olan Slovenya vizesi türüne göre değişmekte olan bazı evraklar da bulunmaktadır. Ancak genel hatları ile Slovenya vizesi başvuru sürecinde Slovenya Büyükelçiliği tarafından istenen Slovenya vize başvuru evrakları şu şekilde olmaktadır;
- Pasaport: En az 6 ay geçerliliği olan, son 10 yıl içinde çıkarılmış, en az 2 boş sayfası olan ve Slovenya seyahati sonrasında geçerliliği devam edecek pasaport gereklidir.
- Vize başvuru formu: Slovenya’nın Türkiye’deki konsolosluklarından temin edebileceğiniz ve doldurmanız gereken vize başvuru formunu doldurmanız gereklidir.
- Fotoğraf: Son altı ay içinde çekilmiş, biyometrik özelliklere sahip, arka fonu beyaz ve başınızın açıkta olduğu bir fotoğraf gereklidir.
- Seyahat belgeleri: Slovenya seyahatinizin detaylarını içeren uçak bileti veya rezervasyon, konaklama bilgileri, gezilecek yerler ve diğer seyahat planları gibi belgeler gereklidir.
- Seyahat sağlık sigortası: Slovenya’da seyahat ederken geçerli olan bir seyahat sağlık sigortası gereklidir.
- Finansal belgeler: Slovenya seyahatiniz için yeterli finansal kaynaklara sahip olduğunuzu gösteren belgeler gereklidir. Banka hesap özeti, maaş bordrosu veya diğer gelir kaynaklarınızın belgeleri bu kapsamda değerlendirilebilir.
- Öğrenciler için belgeler: Slovenya’da eğitim görmek isteyen öğrenciler için okul kabul mektubu, öğrenim belgesi, öğrenci kimlik kartı gibi belgeler gereklidir.
- Diğer belgeler: Slovenya vize başvurunuzun özel şartlarına göre başka belgeler de istenebilir.
Slovenya Vize Ücretleri
Slovenya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin Slovenya vizesi başvurusu için ödemeleri gereken Slovenya vize ücretleri hakkında da kafalarında soru işaretleri oluşabilmektedir. Slovenya vizesi için ödenmesi gereken ücretler her yıl Slovenya Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından yılın ilk aylarında yeniden belirlenmektedir.
2025 yılı için geçerli olan ve Slovenya’ya gidiş nedenlerine göre farklılık gösteren Slovenya vize ücretleri şu şekilde olmaktadır;
- Slovenya turistik vize 105 euro
- Slovenya ticari vize 105 euro
- Slovenya transit vize 105 euro